Banca centrala a afisat luni un curs de referinta de 4,1054 lei/euro, in scadere cu 0,05% fata de cel anterior, in conditiile in care valutele din regiune cu regim valutar similar cu al leului au avut tendinte asemanatoare de apreciere fata de euro in prima parte a zilei, informeaza Newsin.
Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,0163 lei/dolar, in crestere cu 0,04% fata de nivelul de vineri.
Moneda nationala s-a apreciat in debutul primei sedinte a saptamanii, pe fondul revenirii interesului jucatorilor pentru plasamente riscante, dupa ce Germania si Franta au anuntat ca ar putea prelua obligatiuni elene, iar cursul a coborat spre 4,1 lei/euro in prima ora de tranzactionare, informeaza Mediafax.
La deschidere, cotatiile se situau la 4,1080 - 4,1100 lei/euro, mai jos fata de cele de la finele sesiunii de vineri, cand euro era tranzactionat peste nivelul de 4,11 lei.
Valutele din regiune au inceput sa castige teren inca de vineri seara, ca urmare a deprecierii dolarului, in urma informatiei conform careia Germania ar putea cumpara obligatiuni elene prin intermediul bancii de stat KfW Group. Ulterior, Franta si Olanda si-au anuntat si ele intentia sa cumpere obligatiuni grecesti pentru a ajuta autoritatile de la Atena sa rezolve problema crizei datoriilor.
Cel mai bun curs pentru cumpararea monedei europene il intalnim la CEC Bank care ofera euro cu 4,13 lei, dar si la Banca Carpatica unde cursul de schimb este de 4,1350 lei. Romanian International Bank ofera moneda europeana la vanzare cu 4,1390 lei, in vreme ce la Banca Romaneasca se poate obtine 4,1540 lei. Daca in schimb vrem sa vindem euro, cel mai bun randament il obtinem la Romanian International Bank unde pentru un euro se ofera 4,0810 lei, iar la Banca Carpatica se poate obtine 4,0750 lei.
Do1arul se po