Formarea unei familii, discriminarile sociale si de sex reprezinta principalele cauze care limiteaza dezvoltarea profesionala a femeilor CEO de pe piata locala. Patru din zece femei cred ca nu au suficient timp liber pentru viata personala, arata o cercetare realizata de compania de executive search Stanton Chase International in intervalul octombrie-noiembrie 2009.
Studiul "Women in management" a fost efectuat pe un esantion de 150 de femei cu functii de CEO din companiile de pe piata locala, cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani.
"Peste jumatate din femeile chestionate (54%) cred ca pot sa echilibreze viata de familie cu viata profesionala, insa este probabil ca viata de familie sa insemne pentru ele cateva ore petrecute seara cu copilul si unele activitati de recreere in weekenduri", spune Loreda Dragomir, chief operating officer in cadrul Stanton Chase International din Bucuresti si project manager al studiului.
Totusi, pentru 47% din femeile cu functii de conducere ideea de a avea un copil si de a intra in concediu de maternitate reprezinta un factor care limiteaza dezvoltarea profesionala.
Mai mult, 75% din femeile-manager de pe piata locala spun ca ar fi pregatite sa lucreze in strainatate, pe cand numai 14% nu si-ar schimba tara in care lucreaza.
Aproape sapte din zece din respondenti (60,8%) considera ca pentru o femeie este mai greu sa-si contruiasca o cariera decat pentru un barbat. Cu toate acestea, femeile nu considera ca exista vreo diferenta intre cooperarea si comunicarea dintre femei si barbati in cadrul companiilor in care lucreaza.
Femeile din Romania castigau, in medie, anul trecut, cu aproape 13% mai putin decat barbatii, potrivit datelor Eurostat. Rezultatele studiului Stanton Chase insa arata ca, daca ocupa aceeasi pozitie, femeile sunt la fel de bine platite precum barbatii, in opinia a peste jumatate (51,