BucureStiul are cele mai multe pensii in plata, cu aproximativ jumatate de milion de pensionari platiti din bugetul de asigurari sociale de stat la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
Capitala este pe primul loc si in ceea ce priveste valoarea pensiei medii (928 de lei), urmata de Hunedoara (890 de lei), Brasov (885 lei) si Cluj (788 lei). Aproape 4,8 milioane de pensii de asigurari sociale de stat erau in plata la finalul anului trecut, ceea ce inseamna ca aproape 10% din pensionari sunt in Bucuresti. Pensia medie la nivelul intregii tari este de 734 de lei (175 de euro).
Pensiile sunt mici raportat la nevoile populatiei, insa daca evolutia lor este corelata cu evolutia salariilor si a produsului intern brut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de opt ori in intervalul 2000 - 2009, in timp ce salariile si PIB-ul au crescut de doar sase ori, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Clasamentul judetelor cu cele mai mari pensii medii urmeaza clasamentul pe judete in functie de salarii. Astfel, cea mai mica pensie medie se inregistreaza in Botosani (606 lei), unul din ultimele judete in functie de salariul mediu.
Pensia medie reprezenta in 2000 circa 41% din salariul mediu net, in timp ce in 2009 a ajuns la 53% din salariul mediu net.
La sfarsitul anului trecut in economie erau 4,36 milioane de salariati, adica mai putini decat numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat. In prezent, nivelul contributiei la asigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca este de 31,3%.
Legea pensiilor este in prezent in dezbatere publica, urmand sa largeasca baza de impozitare cu cateva sute de mii de contribuabili.
Pensiile speciale urmeaza sa fie recalculate, iar salariatii care sunt platiti exclusiv pe drepturi d