Inundaţiile care în ultimii ani au afectat pe rând aproape trei sferturi din ţară au lăsat neatinse 270 de milioane de euro. Dunărea ameninţă din nou mai multe zone din sudul ţării. Apele şi-au făcut deja loc printr-o breşă apărută în dig în zona Desa-Dolj la inundaţiile din 2006 şi care nu a fost astupată.
Sute de locuitori din Olt şi din Dolj stau de două nopţi cu ochii pe apele Dunării care cresc din oră în oră. Fluviul a ajuns deja în grădinile lor, iar disperarea oamenilor este la limită. Se gândesc la ultimele inundaţii care au avut loc în 2006, când Dunărea a venit la fel de mare şi le-a inundat casele şi gospodăriile. În lipsa unui dig care să îi apere de apele Dunării care se revarsă în fiecare primăvară, oamenii şi-au înconjurat gospodăriile cu saci de nisip.
Mai citeşte şi:
Apele Dunării au inundat sute de hectare de teren în Dolj
Apele ameninţă localităţile din Lunca Dunării
VEZI GALERIE FOTO
Sătenii din Gârcov, judeţul Olt, sunt nemulţumiţi că an de an Dunărea îşi ia tributul, inundă păşunile şi culturile agricole şi ajunge până la marginea satului. Autorităţile nu iau însă nicio măsură. „Este o investiţie mare şi o comisie specială trebuie să analizeze situaţia după retragerea apelor. Digul va trebui să apere toate localităţile din Lunca Dunării", a explicat Leonid Moisiu, prefectul judeţului Olt.
Şi la Corabia apele Dunării au inundat faleza şi portul, dar şi o fabrică dezafectată de cherestea.
Promisiuni nerespectate
Inundaţiile se repetă an de an, însă autorităţile par să nu înveţe niciodată nimic din această experienţă. Doar Banatul le dă clasă tuturor. După ce apele Timişului şi Bârzavei s-au revărsat în 2005, drumurile, calea ferată, dar şi malurile rupte de ape şi digurile distruse au fost refăcute în totalitate. În plus, s-au consolidat malurile râurilor pentru prevenirea revărsărilor d