Zoom Regina Maria şi America
La editura Noi Media Print a apărut o carte-bijuterie care tratează, într-o bogăţie de detalii, călătoria Reginei Maria în America, în toamna lui 1926. Cinci săptămâni pe tărâm american, cu un obiectiv cât se poate de clar: să aşeze România pe hartă.
Volumul „Regina Maria şi America“, redactat de istoricul Adrian-Silvan Ionescu, reconstituie o călătorie fascinantă. Regina României s-a aflat pe continentul american în perioada 18 octombrie-24 noiembrie 1926, dar intenţia de a vizita America exista încă din ultimii ani ai Primului Război Mondial.
Dansatoarea Loïe Fuller, prietenă apropiată a Reginei, e cea care a încurajat-o pe suverană să vină pe tărâm american şi cea care s-a zbătut teribil să transforme deplasarea într-un succes de proporţii.
Planurile ei n-au coincis însă întotdeauna cu programul Legaţiei României în Statele Unite, ceea ce a făcut ca între dansatoare şi Radu Djuvara, însărcinatul cu afaceri al României la Washington, să se işte adesea conflicte serioase. Iar divergenţele au întristat-o pe Regină şi au înnegurat, din când în când, o călătorie altminteri frumoasă şi liniştită.
„Maria!, Maria!“
De primit, America a primit-o pe Regina Maria cu braţele deschise. Şi nici Regina nu s-a lăsat mai prejos. Se îmbarcase pe 12 octombrie pe „metropola plutitoare“ Leviathan, în direcţia New York, nu înainte să treacă, la Paris, pe la couturierul Jean Patou, care să-i pregătească o garderobă demnă de un cap încoronat. Îşi făcuse o coafură permanent, o inovaţie în acei ani, şi trecuse cu brio şi de un moment tensionat: se întâlnise în preziua plecării cu Carol, fiul rătăcitor, aflat la Paris cu Elena Lupescu, după ce renunţase la prerogativele de moştenitor.
Primirea americană a fost fabuloasă, iar Regina şi-a notat impresiile în jurnalul riguros ţinut în timpul vizitei: „Maria!, Mar