Portul de la Dunăre nu atrage nici investitori şi nici persoane fizice dornice să-şi cumpere o casă sau să achiziţioneze un teren. Cumpărătorii preferă alte zone, mai dezvoltate din punct de vedere economic. La Galaţi, puţini oameni au salarii îndeajuns de mari încât să-şi poată permite contractarea unui credit ipotecar. Cei care ar putea trăiesc sub spectrul disponibilizării.
Cei care au venituri de peste 1.500 de lei lucrează, în mare parte, pentru companii precum SIDEX sau DAMEN, care anticipează disponibilizări în viitorul apropiat. Aşadar, situaţia economică a locuitorilor oraşului nu este una tocmai bună, efectele acesteia fiind vizibile mai ales în mersul pieţei imobiliare.
„Oamenii de aici nu au bani pentru investiţii sau achiziţii, lucru care face ca, spre deosebire de alte zone unde aflăm că lucrurile se mişcă lent, piaţa imobiliară din Galaţi să fie într-o stare de stagnare totală", spune Daniel Pricop, consultant imobiliar. Pe de altă parte, cei care deţin proprietăţi sunt conştienţi că vânzarea acestora poate reprezenta singura sursă a unui venit din care trebuie să trăiască pe termen nedefinit, speranţele economice ale zonei nefiind prea multe.
Această percepţie îi face pe proprietari să ţină la preţ, iar în timpul negocierii să nu scadă prea mult. De partea celalată sunt potenţialii cumpărători, care nu numai că sunt în număr mic, dar se şi retrag rapid atunci când îşi dau seama de faptul că vânzătorii nu negociază mai deloc. În plus, adaugă Pricop, dacă vorbim de proiecte mari, „cine ar investi într-o zonă care devine, pe zi ce trece, tot mai săracă?".
Investitorii nu sunt atraşi de zonă
Investitorii, fie ei străini sau români, înainte să demarareze un proiect comercial sau rezidenţial, efectuează, cu certitudine, „nişte studii de piaţă, iar rezultatele acestora, dacă vorbim de Galaţi, sunt, cu siguranţă, slabe".
Cât