ECONOMIE. Anul trecut s-au alocat peste 1,3 miliarde lei pentru subvenţionarea gigacaloriei, peste suma din 2008. Sursa: Arhiva EVZ
În ciuda unui buget sărăcit de criză, atât guvernul, cât şi autorităţile locale au pompat anul trecut peste 1,3 miliarde lei (307,6 milioane euro) pentru a „ţine la aparate” sistemul centralizat de încălzire. Suma o depăşeşte pe cea cheltuită în acest scop în 2008. În timp ce cuantumul subvenţiilor creşte de la an la an, banii destinaţi pentru modernizarea termoficării sunt tot mai puţini.
Astfel, anul trecut au fost alocate 535,1 milioane lei, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), doar pentru subvenţionarea cheltuielilor cu combustibilii înregistrate de producătorii de căldură sau pentru plata datoriilor restante ale acestora la bugetul de stat. În plus, bugetele locale au cheltuit alte 768,4 milioane lei, pentru a subvenţiona preţul căldurii, acoperind diferenţa dintre preţul real şi cel plătit de populaţie, potrivit datelor primite de la MAI.
Aceasta înseamnă, în total, peste 1,3 miliarde lei, iar dacă împărţim la cele 1.595.136 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire - o subvenţie de 817 lei/apartament.
Costuri supradimensionate
Comparativ, în 2008, s-au alocat 1,28 miliarde lei, iar în 2007 - 1,09 miliarde lei.
Toate aceste sume au fost cheltuite în condiţiile în care, din cauza vechimii instalaţiilor şi a lipsei de eficienţă a acestora, atât de producţie, cât şi de distribuţie, costurile sunt mult supradimensionate. În plus, nu trebuie uitate nici subvenţiile acordate anual pentru compensarea facturii la energia termică a familiilor cu venituri reduse. În iarna lui 2008, de pildă, Ministerul Muncii a cheltuit peste 185 milioane lei pentru 602.580 de beneficiari.
În ciuda „luxului” de a subvenţiona masiv cap