Gheorghe Lazea este omul care a îmbinat fericit pasiunea pentru horticultură cu munca în administraţia locală. Născut în Apuseni, s-a simţit de mic atras de activităţile din agricultură. A plecat de pe Valea Arieşului tocmai în zona Aiudului pentru a urma cursurile Liceului Agricol din Ciumbrud, profil horticol.
„La această instituţie de prestigiu, predau profesori deosebiţi care mi-au dragostea pentru horticultură, ramura fină a agriculturii, cum i se mai spune”, afirmă Gheorghe Lazea.
„Legumicultura nu o poţi concepe fără un sistem de irigaţii“
Pe vremea liceanului Gheorghe Lazea erau trei facultăţi de horticultură în ţară, la Bucureşti, Craiova şi Iaşi. „Am ales Iaşiul, mergând după profesorul Gheorghe Csabocsy, care îşi susţinea doctoratul acolo. Din 22 de elevi, câţi am mers la Iaşi, am intrat 17“, spune specialistul în horticultură. După facultate, a fost repartizat la ferma de legume din Teiuş unde a avut mari satisfacţii profesionale. „Când am ajuns la fermă, dotările materiale erau precare, dar în 2-3 ani am reuşit să modernizăm ferma, în sensul că am realizat un sistem îngropat de irigaţii pe 110 hectare. A fost un lucru foarte important, pentru că legumicultura nu o poţi concepe fără un sistem de irigaţii. De asemenea, am montat solarii pe 2,5 hectare pentru producerea legumelor timpurii şi a răsadurilor“, precizează Gheorghe Lazea. Timp de şase ani ferma şi-a realizat mereu producţia planificată. A venit, însă, Revoluţia şi lucrurile au luat o altă întorsătură. „Din păcate, în 1990, în loc să se menţină ceea ce a fost bun, s-a distrus tot, inclusiv ferma din Teiuş“, spune horticultorul.
A fost, opt ani, primar în Teiuş
În perioada cât a lucrat la fermă, a cunoscut majoritatea localnicilor, s-a împrietenit cu ei. Aşa se face că în 1992 mulţi dintre teiuşeni i-au solicitat să candideze pentru funcţia de primar