Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% dintr-o piata de 200 mil. euro, acuza bancile ca au pretentii exagerate cand acorda finantari pentru firmele din industrie, in timp ce guvernul s-a transformat in cel mai sigur client al lor.
"Statul a luat anul trecut 15 miliarde de euro de la banci si a devenit astfel cel mai sigur client, iar aceasta situatie a dus indirect la oprirea creditarii in economie. Pentru ca au avut acest debuseu bun si sigur au avut pretentii exagerate fata de agentii economici", spune Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si presedintele companiei Celco Constanta, un business de 25 mil. euro.
Producatorii cer si reducerea dobanzii de referinta cu 1,5% pana la inceputul semestrului doi, astfel ca in iulie aceasta ar trebui sa ajunga la 6%..
"Consideram ca acest nivel al dobanzii de referinta este absolut necesar pentru deblocarea reala a creditarii firmelor, premisa fundamentala pentru reluarea cresterii economice. Daca reducerea pana la 6% va fi facuta abia la sfarsitul anului, va fi ca atunci cand unui pacient i se acorda insulina prea tarziu. In acest moment nu mai exista creditare pentru sectorul industrial", afirma Marius Marin, directorul executiv al Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor, o afacere de 63 mil. euro. El considera ca daca bancile nu vor acorda finantari pentru firmele solvabile, care inca au lichiditati, chiar daca businessul este in scadere, in 2012 nu vor mai avea pe cine sa crediteze, pentru ca multe firme vor disparea.
Producatorii sustin ca anul acesta va fi mai dificil decat 2009, pentru ca piata de zidarie (caramida si BCA) va continua sa se comprime cu 10%, dupa ce in 2009 scaderea a fost de 30%, una dintre consecinte fiind ca unul dintre producatorii mari ar putea sa intre in insolventa. Situatia s-a regasit si in 2009, cand producatorul de BCA Ecoblock din judetul Consta