Piaţa sticlei din România, ca material de construcţii a trecut printr-un an interesant, marcat de criza economică, dar şi a randamentului slab din sectorul construcţiilor, în care trendul a fost unul descendent, însă cu mult peste predicţiile de la începutul lui 2009. Previziunile anunţau o scădere de 40%, pentru 2009, declinul a fost doar la jumătate din cel aşteptat, care nu a avut caracterul necontrolat al unei catastrofe. Această moderare a declinului a fost determinată de o maturizare a pieţei ce a ridicat nivelul cerinţelor clienţilor care s-au îndreptat către segmentele premium. Pentru 2010, aşteptările nu sunt chiar sumbre, însă va fi marcat de "seceta" din 2009, a proiectelor imobiliare. Toate acestea, dar şi multe altele au fost prezentate de directorul general al Saint-Gobain Glass România, Ovidiu Păscuţiu, într-un interviu pentru Curierul Naţional.
Curierul Naţional: Ce a însemnat 2009, pentru piaţă şi companie?
Ovidiu Păscuţiu: Anul trecut a fost un an interesant pentru piaţa românească a sticlei ca material de construcţii, în condiţiile în care mulţi se aşteptau la o prăbuşire. Cel puţin din perspectiva noastră, această prăbuşire nu a avut loc. Ca volum piaţa a scăzut într-adevăr, chiar cu un procent semnificativ, după informaţiile noastre în jur 20%, însă această scădere nu a avut nici dimensiunile, nici caracterul necontrolat al unei catastrofe. Aş spune mai degrabă că a avut loc o scădere firească, aşteptată a pieţei de sticlă pentru construcţii, luând în calcul evoluţia negativă mai accentuată a pieţei imobiliare şi, ca o consecinţă, a sectorului construcţiilor.
Datorită scăderii cererii şi a dezechilibrelor apărute în relaţia cerere-ofertă şi a competiţiei, preţurile au urmat un trend descrescător, mai ales în prima jumătate a anului, având ca efect diminuarea pieţei măsurate în valoare.
Suprapus peste scăderea