Gyarfas Kurko, antreprenorul din Harghita in varsta de 35 de ani care in ultimii zece ani a adus o fabrica amenintata cu disparitia de pe piata la afaceri de peste 10 mil. euro cu 160 de angajati, spune ca momentele grele pentru business au fost aproape de fiecare data generate de lipsa de lichiditati. In urma cu zece ani, Gyarfas Kurko s-a ambitionat sa se desprinda de businessul controlat de tatal sau, Arpad Kurko, si sa transforme un activ neperformant al fabricii Perla Harghitei intr-unul dintre cei mai mari imbuteliatori de apa la PET de pe piata.
Multi vad Apemin Tusnad si Perla Harghitei ca doua companii ale aceluiasi grup, ceea ce Gyarfas Kurko spune ca e adevarat, insa doar din punct de vedere juridic. Dincolo de diferentele de strategie, brand sau ambalaj, care fac ca apele Tusnad si Perla Harghitei sa se lupte intre ele pentru consumatori, se afla un pod peste doua generatii: proprietarul imbuteliatorului Tusnad, Gyarfas Kurko, este fiul actionarului majoritar al companiei Perla Harghitei, cu afaceri de circa 16 mil. euro in 2008.
La 25 de ani, Gyarfas Kurko a infiintat compania Apemin Tusnad, desprinsa din Perla Harghitei, cu 60 de oameni (de trei ori mai putini decat in prezent) si o echipa de management formata din fosti angajati ai Perla Harghitei. Compania a avut afaceri estimate la 11 mil. euro in 2009, pe o piata de 200-250 mil. euro dominata de companii cu actionariat romanesc.
Ce spune Gyarfas Kurko despre desprinderea de Perla Harghitei
"Am lucrat in companie din 1996, fiind responsabil in principal de coordonarea activitatilor de aprovizionare, marketing, vanzari si logistica, si am participat la privatizarea companiei prin metoda MEBO. In 1999, sectia de imbuteliere de la Tusnad a companiei devenise un fel de "copil vitreg" al Perla Harghitei, pentru ca aproape toate investitiile realizate dupa privatizare au oco