Un puternic curent conservator radical, ce are capacitatea de a mobiliza zeci de mii de oameni, a luat naştere în SUA în ultimul an. Pentru republicani, noul fenomen reprezintă o capcană. A-l ignora e riscant, la fel şi a cocheta cu el.
Mişcarea „Tea Party" se referă la o serie de proteste spontane desfăşurate în ultimul an în diferite locuri din SUA ca parte a unei „revolte" din ce în ce mai coordonate împotriva impozitelor şi, în general, a reformelor administraţiei Obama. Protestele disparate au culminat cu o convenţie naţională ce a avut loc la 4 februarie la Nashville (Tennessee). Numele „Tea Party" face trimitere la Revoluţia americană, al cărei start a fost dat de revolta spontană a coloniştilor din Boston, din 1773, faţă de taxele pe ceai impuse de Marea Britanie. Coloniştii au aruncat atunci tone de ceai în Golful Boston.
Mai citiţi şi:
SUA rescriu hărţile, din corectitudine politică
VIDEO Joe Biden: "Este uşor să fii vicepreşedinte. Nu trebuie să faci nimic"
Congresul din Nashville a adunat circa 600 de oameni de orientare conservatoare, cei mai mulţi de vârstă mijlocie, care au plătit 549 de dolari pentru un bilet de intrare.
Această mişcare nu exista cu un an în urmă. Acum este, după aprecierea unor analişti, cea mai puternică forţă din politica americană, scrie revista „The Economist". La 12 septembrie, la Washigton DC, „Tea Party" a mobilizat circa 75.000 de protestatari. A fost cel mai mare protest desfăşurat vreodată în capitala americană şi cea mai mare demonstraţie împotriva administraţiei Obama. „Tea Party" este unul din motivele pentru care republicanii ar putea fi mai puţin receptivi la apelul lui Obama către un compromis politic în Congres.
„Salvarea Americii"
Convenţia de la Nashville a arătat clar că membrii ei nu sunt interesaţi de mici modificări la planul lui Obama de reformare a sistemului de