Un tichet în valoare de 3.800 de lei, obţinut în schimbul unei maşini vechi trimise la casat, este „valorificat” pe piaţa neagră la preţuri cuprinse între 400 şi 1.500 de lei. Sursa: ADRIAN SCUTARIUSursa: ADRIAN SCUTARIU
1 /.
Minimum 400 de lei, maximum 1.500 de lei. Atât le oferă speculanţii vârstnicilor care nu au suficienţi bani pentru a-şi achiziţiona o maşină nouă, pe baza tichetului valoric obţinut pentru vechiul autoturism trimis „la casat”.
„Tichetul are o valoare de 3.800 de lei. În multe cazuri nu poate reprezenta însă «avansul » pentru o maşină nouă. Aşa că au intrat în scenă speculanţii. Cumpără tichetul de la cei săraci, în mare parte vârstnici, cu sume cuprinse între 400 şi 1.500 de lei. Apoi, fie îl vând mai departe la preţuri mai mari, fie strâng mai multe tichete şi le folosesc drept avans pentru achiziţionarea unor maşini noi”, a explicat un angajat al unui centru de colectare a fierului vechi din Capitală.
Fondurile s-ar putea epuiza în maximum două luni
Aşa se face că, mulţi dintre cei care au în faţa casei o maşină veche au luat cu asalt centrele de colectare, mulţumiţi că, în schimbul cupoanelor vândute bişniţarilor, pot face rost de bani pentru alimente sau pentru plata datoriilor.
„Vin tot mai mulţi de la o zi la alta. Cam 300 de oameni ne predau, zilnic, autoturisme vechi. Avem două puncte unde se eliberează tichetele şi tot e coadă”, spune directorul general al Remat Holding, Mihai Sofian.
„Parcă suntem pe vremea «Cuponiadei», doar că, în loc de «Cumpăr cupoane!», acum, în faţa târgurilor auto şi a punctelor de colectare a fierului vechi se aude «Cumpăr tichete!»”, susţin reprezentanţii altui punct de colectare.
„Oferta” speculanţilor nu tre ce însă de 1.500 de lei. „Atât o ferim, e legal. Să fim serioşi, nu cumpără nimeni tichetul la valoarea lui