Astăzi, când folosim o periuţă de dinţi care încorporează tehnologie de ultimă generaţie (electronice, senzori de apăsare, martori de uzură, vibraţie circulară etc.) ar trebui să ne gândim inclusiv la istoria acesteia, la cum a evolut în timp "banala" periuţă de dinţi, cum ar fi fost lumea fără ea! Faptul că periuţa de dinţi a fost inventată atât de târziu nu i-a împiedicat pe oameni să aibă grijă de igiena lor orală, chiar dacă uneori era mult mai precară decât cea din zilele noastre. Periajul dinţilor a devenit un obicei destul de târziu.
Astfel, în Statele Unite a fost înregistrată o creştere substanţială a utilizării periajului după al doilea război mondial. Azi, periuţele de dinţi sunt comercializate într-o gamă largă de culori şi dimensiuni. O alegere bună pentru o periuţă de dinţi o reprezintă cea cu un cap mic, care îţi permite să speli toate zonele gurii. Periuţa trebuie să fie uşor de ţinut în mână, să nu alunece. Nu uita că, în mod obişnuit, periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată la trei-patru luni.
TIPOLOGIA ŞI ALEGEREA CORECTĂ
Alegerea periuţei ideale reprezintă uneori o adevărată provocare, având în vedere că oferta actuală este extrem de variată. Periile trebuie alese în primul rând după caracteristicile filamentelor din care sunt confecţionate:
n) natura, provenienţa;
n) număr, lungime, diametru, aranjament;
n) cosistenţă, densitate, flexibilitate.
După consistenţa perilor din care sunt confecţionate există trei tipuri:
n) de duritate medie, cele mai folosite - pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;
n) de duritate mare - hard, recomandate fumătorilor şi persoanelor care beau cafea, dar trebuie menţionat că favorizează retracţia gingivală şi producerea unor leziuni dentare de periaj, localizate frecvent aproape de coletul dinţilor cu lipsă de substanţă dură (smalţ, ciment)