La filiala de cartier a băncii la care-mi plătesc eu ratele, aproape de fiecare dată se lasă cu circ. Nu neapărat din cauza funcţionarilor, ci dintr-a clienţilor băncii.
Clienţi posomorâţi, apăsaţi de griji, nervoşi... Nu vezi o faţă veselă, pentru că, de obicei, te duci la bancă să dai bani. Dracii cresc, parcă, unii din alţii, înmulţindu-se pe măsură ce scanerul nu mai vrea să scaneze, imprimanta să scoată ce i s-a dat să imprime, bancomatul nu mai are dintr-o dată bani, amploaiatele de la ghişeu se mişcă-n reluare, iar coada, ei bine, coada se face tot mai "stufoasă" văzând cu ochii.
Se găseşte, invariabil, câte unul care se bagă-n faţă "doar să-ntrebe ceva" şi acolo rămâne... Iar eu nu pot să tac, pentru că-n ultimii ani ai lui Ceauşescu am rămas fără ness, deodorant, săpun, pui (doi la pungă) sau hârtie igienică, după ore-n şir de stat la coadă, din cauza unora ca ăştia, care, cu un tupeu fără margini, se instalează-n fruntea cozii...
Atunci, să prindă ei produsele fără să piardă vremea, acum, pur şi simplu să-ţi arate ce deştepţi sunt ei şi ce prost eşti tu, care staaai la coadă şi ei "te fac" fără să păţească nimic. Coada la care m-am aşezat e fix între cele două ghişee la care funcţionarele fac tacticos aceeaşi treabă: alimentează conturi, schimbă valută sau bancnote mari în mai mici etc. Vine o balabustă, se bagă fix în faţa mea, repezindu-se la ghişeul din dreapta.
Îi atrag atenţia: "Coada e comună, fiecare om de la coadă se duce la câte un ghişeu, pe măsură ce se eliberează, iar dvs. n-aţi stat deloc la coadă...". "Ce-ai zis, fă? E liber la dreapta, la dreapta m-am dus, tu du-te la stânga." Sar cei din spatele meu, care-mi iau apărarea. Conţopistele, impasibile. Mahalagioaica, după ce-şi vede sacii în căruţă, îmi şuieră sfidător, trecând pe lângă mine ca un buldozer: "Gata, fă, e liber în dreapta!". @N