CBRE: Criza a creat dificultăţi în finanţarea proiectelor aflate în dezvoltare şi a cauzat întârzieri ale livrărilor de cel puţin 12 luni
Aproximativ 5% din numărul total de camere a fost pus în conservare
În 2010, oferta de camere noi va înregistra un declin de circa 50%
Contextul economic dificil a determinat amânarea a două treimi din proiectele hoteliere care trebuia să fie livrate anul trecut, în Bucureşti, conform unui raport al companiei de consultaţă CB Richard Ellis (CBRE) - Eurisko. "Criza financiară din 2009 a creat dificultăţi în finanţarea proiectelor hoteliere aflate în dezvoltare şi a cauzat întârzieri ale livărilor de cel puţin 12 luni. Din datele disponibile, estimăm întârzieri şi mai mari, până în 2011 sau 2012", se arată în analiza firmei de consultanţă.
În plus, pe lângă amânarea pentru a doua jumătate a anului trecut a 65% din proiectele aflate în dezvoltare, aproximativ 5% din numărul total de camere de hotel, din Capitală, a fost pus în conservare.
Tariful mediu de cazare a înregistrat o scădere de 27%, la 40 euro
Cererea din acest sector a suferit o contracţie de 5%, în 2009, comparativ cu 2008, fapt care a creat presiune asupra preţurilor şi a ratei de ocupare. Totuşi, deprecierea leului a încurajat turiştii străini. De asemenea, incertitudinile economice au dus la o reducere a cheltuielilor alocate pentru turismul de business, iar durata înoptărilor a scăzut.
Anul trecut, tariful mediu de cazare a înregistrat o scădere de 27%, iar gradul de ocupare a scăzut cu 16%, fapt care a dus la o reducere de 38 puncte procentuale a venitului mediu pe cameră, la aproximativ 40 de euro, comparativ cu 60 de euro în 2008.
În lei, scăderea preţului a fost de doar 11%, în principal pe fondul deprecierii monedei naţionale.
Numărul de turişti din Bucureşti a scăzut cu 5%, în 2009