Craterele de la polul nord al Lunii sunt pline de gheata, potrivit ultimelor date inregistrate de sondele spatiale trimise sa cerceteze satelitul natural la Pamantului. Peste 40 de cratere de mici dimensiuni de pe suprafata Lunii sunt pline cu gheata, groasa de cativa metri, arata datele inregistrate de sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de India in cadrul experimentului Mini-Sar, condus de NASA, potrivit BBC.
Descoperirea a fost confirmata si de misiunea de explorare lunara LCROSS, care a completat datele inregistrate de sonda indiana cu inca un amanunt spectaculos: gheata selenara este formata din apa amestecata cu alte substante, printre care si hidrocarburi. Diametrele craterelor pline cu gheata sunt cuprinse intre 2 si 15 kilometri, iar adancimile lor ating cu siguranta cativa metri, reiese din datele obtinute de Chandrayaan-1, potrivit oamenii de stiinta de la NASA.
Doctorul Paul Spudis, de la Institutul Lunar si Planetar din Huston, estimeaza ca aceste cratere de impact contin cel putin 600 de milioane de kilotone de gheata. Cercetatorii explica existenta ghetii prin faptul ca in aceste cratere nu patrunde niciodata lumina soarelui, iar temperatura poate ajunge pana la -248 de grade Celsius, mai mica chiar decat cea de pe planeta Pluto. "Acum putem spune cu suficienta incredere ca prezenta umana pe Luna este posibila, folosind chiar resursele gasite acolo", a declarat doctorul Spudis citat de ziare.com. Craterele de la polul nord al Lunii sunt pline de gheata, potrivit ultimelor date inregistrate de sondele spatiale trimise sa cerceteze satelitul natural la Pamantului. Peste 40 de cratere de mici dimensiuni de pe suprafata Lunii sunt pline cu gheata, groasa de cativa metri, arata datele inregistrate de sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de India in cadrul experimentului Mini-Sar, condus de NASA, potrivit BBC.
Descoperirea