Aspectul ei ne ţine la distanţă, cu atât mai mult cu cât ştim că înţeapă. Însă conţinutul ne determină să apelăm la urzici în caz de hemoragii, litiaze renale, afecţiuni ale pielii.BUNĂ PENTRU ANEMICI
Tocmai pentru că are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, urzicile sunt recomandate în caz de anemie. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, ne asigură că urzica revitalizează organismul. Efectul este şi mai puternic dacă urzica se asociază cu cătina.
Ceaiul de urzică asigură necesarul de fier de care organismul are nevoie, motiv pentru care specialistul nostru îl recomandă în stările de oboseală şi de epuizare. Este nevoie de un consum frecvent, însă efectul este garantat: îmbunătăţirea tonusului.
Urzica este indicată în cazul hemoragiilor uterine, hemoragiilor abundente ale rănilor şi al modificărilor ciclului menstrual. Pentru toate acestea, se recomandă infuzia din frunze de urzică preparată dintr-o lingură din acestea şi 250 ml de apă. Se consumă 3-4 căni pe zi, între mese.
La fel de eficient este şi decoctul obţinut dintr-o linguriţă de rădăcină de urzică mărunţită la 250 ml de apă. Se fierbe 8-10 minute, se strecoară şi se bea pe parcursul zilei, între mese.
DETOXIFIEREA DE PRIMĂVARĂ
Organismul are nevoie de detoxifiere! În ajutorul lui, în prag de primăvară, vine tot urzica. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor din sânge. În acest sens, se recomandă o cură cu infuzie de urzici. Este indicat ceaiul de urzici consumat dimineaţa, pe stomacul gol sau înainte de mesele principale.
Pentru că are o influenţă pozitivă şi asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei.
Efectul diuretic pe care această plantă îl are face ca infuzia din frunze de urzică să fie benefică şi în cazul litiazelor re