Nasturii de la Muzeul de Istorie din Cluj vor fi „vedetele“ expoziţiei „Joc cu nasturi” de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. Aproximativ 50 de nasturi, piese de muzeu datând din Evul Mediu, până în prezent, vor putea fi văzuţi la Baia Mare, într-o expoziţie inedită.
Din 25 martie, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, vor fi expuşi nasturi din toată ţara şi din toate timpurile. Printre ei şi „vedetele” de la Cluj, o serie de nasturi în formă de ciorchine de struguri, din Evul Mediu, care au aparţinut grofilor, dar şi din secolul al XIX-lea, care au aparţinut honvezilor – membri ai armatei revoluţionare maghiare de la 1848, care au fost ulterior înglobaţi în armata austro-ungară.
Jocul cu nasturi
Fiecare nasture are povestea lui. De la această idee au pornit organizatorii expoziţiei „Joc cu nasturi” de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. „Am primit sute de kilogramne de nasturi diferiţi din Germania, dar şi de la o fabrică din Filipeştii de Pădure, de lână Bucureşti”, spune Rodica Silvia Pop, specialistă în educaţie muzeală, din Baia Mare.
De la Cluj vor pleca la Baia Mare aproxiamtiv 50 de exponate: nasturi desprinşi de pe hainele militare ale armatei revoluţionarilor maghiari de la 1848, cunoscuţi şi sub numele de honvezi. Nasturii sunt din alamă şi dintr-un metal alb, comun. Însă cele mai interesante exponate sunt o serie de nasturi lucraţi de mână, realizaţi din argint filigranat şi pietre preţioase şi semipreţioasel. Nasturii au formă de picătură, de ciorchine de strugure sau sunt rotunzi. Aceştia sunt dataţi din Evul Mediu şi au aparţinut nobililor maghiari.
Nasturi înşiraţi pe o panglică
Pentru a face expoziţia cât mai interactivă, vizitatorii sunt rugaţi să aducă de acasă câte un nasture, cel mai vechi pe care îl au. La intrare în mu