Comisia de buget-finante din Senat a adoptat ieri, cu modificari, legea privind responsabilitatea fiscala, proiectul urmand sa intre in dezbaterea plenului si apoi in atentia deputatilor.
Modificarile se refera in principal la statutul membrilor Consiliului Fiscal, care nu vor mai avea acces la informatii casificate, dar vor putea avea de doua ori un mandat de 5 ani in Consiliu. In proiectul initial mandatul lor era limitat la unul. Comisia senatoriala a eliminat veto-ul Academiei Romane in privinta numirii celor cinci membri ai Consiliului Fiscal, acestia urmand sa fie validati de Parlament la propunerea celor mai importante institutii financiare, din care BNR, ARB si Academia de Studii Economice.
"Aceste institutii ar trebui sa se gandeasca deja la propunerile pentru Consiliul Fiscal, pentru ca acesta trebuie sa functioneze la 15 zile de la intrarea in vigoare a legii responsabilitatii fiscale", a declarat ministrul de finante Sebastian Vladescu.
Legea responsabilitatii fiscale, care are termen de adoptare de catre Parlament finele lui martie, este o cerinta care deriva din acordul cu FMI. "Infiintarea consiliului a venit ca o cerinta a FMI pentru ca ei voiau un audit independent, pe langa cel al institutiei, al politicii fiscal-bugetare, mai ales in ceea ce priveste prognozele", a explicat si secretarul de stat Gheorghe Gherghina.
Consiliul va trebui sa intocmeasca periodic rapoarte despre politica fiscal-bugetara a Guvernului, potrivit acestei legi.
Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, spune ca atunci cand va fi luata o decizie, ea va fi comunicata.
Pe de alta parte, rectorul ASE Gheorghe Rosca a declarat pentru ZF ca in 2-3 zile va face publica nominalizarea Academiei.
Comisia de buget-finante din Senat a adoptat ieri, cu modificari, legea privind responsabilitatea fiscala, proiectul urmand sa intre in dezbaterea plenu