Românii din localităţile cu mulţi invalizi vor fi testaţi serios pentru a obţine pensia medicală.
Angajaţii stabiliţi în judeţele care înregistrează deja un număr mare de invalizi vor fi testaţi serios înainte de a obţine pensionarea pe caz de boală. Practic, certificatele medicale emise pe plan local nu vor mai avea nicio valoare, viitorii pensionari fiind nevoiţi să treacă mai întâi de testele specialiştilor din Capitală.
În plus, dosarele lor de pensionare vor depinde de avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Aşa au decis mai-marii Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), care au început astfel oficial „vânătoarea” de pensionaţi ilegal.
Primii angajaţi care au declarat că in tenţionează să iasă la pensie mai devreme şi au fost obligaţi să treacă deja prin furcile caudine impuse de executiv au fost cei din judeţele Mureş şi Bihor - aflate în locuri fruntaşe în „top 10 judeţe cu invalizi” cu 53.000, respectiv peste 36.000 de pensionaţi medical.
Jumătate respinşi
Iar rezultatele măsurilor nu au întârziat să apară. Controalele făcute în cele două judeţe au scos la iveală o situaţie aproape similară cu cea înregistrată în Dâmboviţa, în 2007, când au fost descoperite nu mai puţin de 3.000 de dosare de pensionare pe caz de boală „cu probleme”.
Concret, aproape jumătate dintre angajaţii din Mureş şi Bihor, care au cerut o pensie pe motive medicale, au fost respinşi de medicii institutului din Capitală. Mai exact, dintre cele aproape 800 de dosare analizate, 300 au fost respinse, iar, în cazul a 200, documentaţia medicală nu era completă. „Aceştia din urmă au fost internaţi la institut, unde vor fi controlaţi de comisia de experţi”, au explicat oficiali ai CNPAS. Aşa se face că, până acum, doar 300 dintre cei care s-au prezentat la