Richard Harris şi Ian McDiarmid au jucat rolul lui Henric IV, în „Henric al IV-lea“, de Luigi Pirandello
De ieri: Richard Harris
Harris a debutat în 1956 în spectacolul „The quare fellow", iar unul dintre cei care au văzut încă de atunci în tânărul irlandez din Limerick un actor cu potenţial uriaş a fost Lee Strasberg. Despre Harris s-a spus mereu că nu s-a ridicat niciodată la înălţimea talentului său. „Actorii obişnuiesc să se ia mult prea în serios. Samuel Beckett e important, Joyce e important - ei chiar au lăsat ceva în urma lor. Dar Laurence Olivier nu e la fel de important. Actoria e o chestie foarte simplă, dar actorii vor să o complice şi să facă din ea o artă", spunea Richard Harris într-un interviu.
Criticul literar Terry Eagleton aminteşte de un episod în care protagonist a fost Harris şi care e cât se poate de sugestiv în privinţa raporturilor dintre englezi şi irlandezi. Atunci când Harris a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, presa britanică a scris: „Un actor englez câştigă premiul la Cannes". Dar atunci când Harris a fost implicat într-o bătaie, aceeaşi presă engleză a scris: „Actor irlandez arestat într-un bar".
De azi: Ian McDiarmid
Creatorul unuia dintre cele mai diabolice personaje din istoria filmului („Palpatine", în „Star Wars"), McDiarmid şi-a câştigat un loc de frunte în teatrul englez nu numai ca interpret, dar şi ca director al Teatrului Almeida, pe care l-a condus alături de actorul Jonathan Kent.
McDiarmid şi Kent au fost numiţi directori în 1990 (într-un moment în care Almeida era doar un nume obscur) şi în câţiva ani au reuşit să-l transforme în ceea ce „New York Times" numea „unul dintre cele mai mari teatre ale lumii". Acest succes uriaş se explică şi prin faptul că Almeida a devenit un „refugiu" pentru vedete ca Anna Friel, Juliette Binoche, Kevin Spacey, Ralph Fiennes sau Gael Gar