Provine dintr-o familie cu tradiţie, pasiunea pentru această meserie fiind moştenită de la tatăl său. În 40 de ani de activitate, el a urcat pe mii de case. Era în clasa I când a curăţat primul coş din viaţa sa şi a pregătit soluţia la indicaţiile tatălui său.
Nu este imobil în oraşe sau prin satele învecinate pe care Stelică Sărariu să nu le fi controlat.
Fie că a urcat pe acoperiş pentru a curăţa coşul de fum sau „ursoaica“, locul pe unde iese fumul de la mai multe sobe odată, fie că a scos funinginea din sobe şi şeminee, Stelică Sărariu se poate lăuda că are la activ peste 40.000 de intervenţii. „Am intrat în toate casele. Şi la cei săraci, şi la cei bogaţi. Am avut ocazia să cunosc mii de oameni şi să simt că trăiesc“, se mândreşte bărbatul.
„Murdară, dar bănoasă“
A fi coşar nu e lucru simplu, susţine Stelică, mai ales când eşti nevoit să urci la patru metri înălţime şi să arunci o bilă grea de fier pe coşul plin de funingine. „După ce cobor de pe casă nici eu nu mă recunosc. Sunt negru din cap până-n picioare“, spune râzând Stelică, mai ales că soţiei sale i-a trebuit mult timp să se obişnuiască cu riscurile meseriei sale.
Stelică Sărariu este singurul coşar cu autorizaţie din Botoşani şi abia face faţă tuturor solicitărilor. Angajat al societăţii Locativa, acesta are obligaţia de a curăţa coşurile de fum şi sobele chiriaşilor primăriei. Ce e în plus, munceşte pe cont propriu. Câştigă în medie 40 de lei pentru fiecare coş curăţat şi se declară mulţumit. „Este o meserie murdară, dar bănoasă. Cât vor exista case care se încălzesc pe lemne, nu voi muri de foame. Este o meserie sigură şi nu am concurenţă“, spune botoşăneanul.
În ciuda condiţiilor grele de muncă, Stelică Sărariu se declară satisfăcut de meseria sa. Simte că ajută comunitatea şi e mândru că, datorită intervenţiilor sale a salvat mulţi