Bulgaria e ingrijorata ca bancile grecesti s-ar putea retrage de pe piata locala din cauza crizei din Grecia, ceea ce ar afecta serios lichiditatea si serviciile tarii, transmite AP. Luni, ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon Dyankov, a confirmat ziaristilor ca a cerut asistenta tehnica de la institutiile financiare europene, pentru a studia modalitatile de rezolvare a acestei probleme.
Declaratia a fost facuta la finalul vizitei delegatiei FMI in tara vecina. Dyankov a mai spus ca spera ca in urmatoarele 2-3 saptamani sa primeasca asigurarile cerute, altminteri va fi "si mai ingrijorat".
La bulgari, bancile elene controleaza 30% din piata bancara si 20% din volumul credituluiBancile grecesti controleaza aproximativ 30 la suta pe piata bancara din Bulgaria, 20 la suta din creditele bancare si o treime din toate depozitele. Criza cu care se confrunta Grecia a dus la cresterea costurilor nationale pentru imprumuturi, ceea ce a starnit ingrijorarea pietelor, care se tem ca bancile grecesti s-ar putea retrage de pe pietele financiare mai putin profitabile. Dyankov a mai spus ca Banca Centrala a Bulgariei are anumite strategii pentru a pastra depozitele in Bulgaria, dar nu a dat mai multe amanunte.
Un scenariu bulgar nu se poate aplica in Romania, din doua motiveScenariul bulgar este greu sa se aplice in Romania, din cauza a doua mari diferente care ne separa de vecinii nostri. Bancile straine din Bugaria nu au semnat un acord cu Guvernul bulgar prin care sa isi mentina expunerea si in plus, regimurile valutare din Romania si Bulgaria sunt net diferite. Daca in Romania, leul se afla in flotare controlata, la bulgari el are o paritate fixa in raport cu euro, stabilita de Consiliul Monetar. Or, tarile in care valutele au curs fix fata de o moneda puternica inregistreaza de obicei o crestere mai rapida in anii de avant economic decit statele cu mo