Marile orase chineze se confrunta cu un deficit tot mai mare al fortei de munca, scrie ziarul China Daily, citat de Agerpres.
Exodul muncitorilor chinezi a atins punctul critic dupa anul nou chinezesc, sarbatorit la 14 februarie: atunci cand sarbatorile s-au incheiat, s-a constatat ca multi dintre cei plecasera in provincie, la familiile lor, nu s-au mai intors in marile orase. In Guandu, una dintre cel mai industrializate provincii chineze, este posibil ca fiecare al 12-lea muncitor sa nu se mai intoarca la vechiul loc de munca.
De altfel, in provincia chineza sunt multe locuri de munca disponibile, datorita ajutorului de 600 de miliarde de dolari acordat de guvernul chinez. O buna parte din acesti bani au fost directionati spre constructia de autostrazi si cai ferate, spre modernizarea infrastructurii agrare si spre mari proiecte regionale, care necesita un numar mare de muncitori.
Presa chineza remarca faptul ca, odata cu iesirea tarii din recesiune, puterea de cumparare a locuitorilor a crescut considerabil, fapt care a dus la crearea a sute de mii de noi locuri de munca, mai ales in domeniul comertului. De exemplu, vanzarea de autoturisme s-a majorat de doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe de o parte, natalitatea este in continua scadere, incepand cu anul 1977, cand politicienii chinezi au pus in aplicare politica unui singur copil in familie. Disponibilizarile in masa de la sfarsitul anului 2008- inceputul lui 2009, cauzate de criza economica, au ascuns pentru o perioada problema demografica a Chinei, insa, la sfarsitul lui februarie 2010, aceasta problema s-a facut din nou simtita.
Pe de alta parte, dezvoltarea sistemului de invatamant chinez a dus si ea la o cresterea deficitului fortei de munca. Anul trecut, in universitatile chineze erau inscrisi 6.4 milioane de studenti, in conditiile in ca