La două luni de la scumpirea ţigărilor, producătorii de profil spun că românii au continuat să fumeze, dar nu ţigări legale, ci, de contrabandă.
Conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, volumul contrabandei de ţigarete din România a ajuns, în luna februarie 2010, la 36,2% din totalul pieţei, în creştere cu 22% faţă de ultimul trimestru din 2009. „Începutul anului 2010 este o perioadă de schimbări majore care au determinat ruperi de trend în forma pieţei de ţigarete, manifestate prin creşterea seminificativă a contrabandei‟, a declarat Marian Marcu, managing partner la Novel Research.
Potrivit principalilor producători de ţigarete, respectiv British American Tobacco, JTI România şi Philip Morris, contrabanda va duce în acest an pierderi de peste un miliard de euro la bugetul de stat. „Dacă anul trecut contrabanda deţinea prima poziţie în termeni de profit, odată cu ianuarie 2010 a preluat conducerea şi la volumele vândute‟, a declarat Adrian Popa, director corporate®ulatory affairs în cadrul British American Tobacco Europa de Sud-Est.
Potrivit studiului citat, cel mai mare nivel al contrabandei se înregistrează în zonele de nord şi de vest ale ţării, unde aceasta a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de ţigarate. Anul trecut, cei trei producători interni de ţigarete au plătit accize şi TVA în valoare de două miliarde de euro.