De mai bine de 25 de ani caută leac pentru trup, practicând medicina, pentru că o găseşte, în cel mai profund sens, umanistă. A pus pe picioare două dispensare, acolo unde existau doar cârciumi. A scris. A desenat. E obsedat de generaţiile viitoare, fapt pentru care merge în şcoli să le povestească elevilor despre propria istorie. Când nu e medic, îl găseşti printre săpăturile arheologice, căutând urmele trecutului.
A început cu opt ani în urmă. Era la cabinet, încercând să găsească de unde vine durerea, ca să poată spune omului din faţa sa ce are de făcut. Atunci a aflat prima dată de el. Aproape că nu i-a venit să creadă. Era atât de aproape şi totuşi trecuseră peste 20 de ani şi nu ştiuse nimic. „Să aflu despre situl de la Răcari a fost un şoc. Şi acela nu e singurul. Oriunde ai merge, găseşti urme ale patrimoniului cultural în Oltenia aceasta, dată de la Dumnezeu în mod nedrept, căci nu ştim s-o preţuim“, rosteşte medicul de familie Adrian Gheorghe, preşedintele ONG-ului „Alexis“. „Alexis“ nu este un proiect de cabinet. E dorinţa unor oameni care vor să arate imaginea acestui colţ de ţară, e munca de pe şantiere, lângă arheologi, e vremea petrecută în şcoli, pentru ca generaţiile viitoare să nu înveţe despre trecutul abstract. Este visul de a aduce laolaltă specialişti, învăţăcei şi turişti, într-o şcoală de arheologie aplicată, unde „să poată da cu pensula, cu căzmăluţa, să înveţe în ateliere de lucru cum găteau strămoşii, cum îşi croiau hainele sau cum purtau armurile“, aşa cum se-ntâmplă deja pe alte meleaguri.
Eroii de zi cu zi
Ar vorbi neîntrerupt despre lucrurile care-l pasionează şi despre cei pe care-i preţuieşte. „Oamenii de valoare sunt cei care produc, nu cei din apropierea lor. Despre ei trebuie povestit. Dar cine mai scrie şi cine mai citeşte despre asta, când rating fac cei care jefuiesc bănci cu cagula pe cap şi cân