Mai mult de jumătate dintre orădeni consideră că judecătorii din oraşul lor nu ştiu să împartă dreptatea. Experţii au evaluat modul de funcţionare a instanţelor orădene. Mai puţin de jumătate din cei intervievaţi au încredere în justiţiari.
Un sistem măcinat de scandaluri, aşa este perceput sistemul juridic de către majoritatea orădenilor. Pentru prima dată, la Oradea, un grup de sociologi a întocmit o evaluare externă a instanţelor. „Rezultatele sunt totuşi neaşteptat de bune. 47% dintre cei chestionaţi au încredere în justiţia orădeană”, a spus Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.
Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 600 de persoane, în perioada noiembrie-decembrie 2009. Potrivit raportului, 87% dintre cei chestionaţi consideră că deciziile date de magistraţi sunt imparţiale. Când vine vorba de corupţie, datele se schimbă.
„Încrederea în justiţie este mai scăzută. Majoritatea au răspuns că există corupţie în sistem, însă atunci când au fost chestionaţi în legătură cu încercarea de cumpărare a unui judecător, 97% au răspuns că nu au încercat aşa ceva”, a spus Cristi Danileţ.
Sistem corupt
„Din păcate, imaginea generală indică faptul că sistemul este corupt”, a spus Cristi Miheş, prodecan al Facultăţii de Drept din Oradea. Mai mult de jumătate dintre orădenii chestionaţi sunt nemulţumiţi de numărul insuficient de judecători, de numărul foarte mare de dosare şi de termenele foarte lungi.
„Orădenii vor educaţie juridică în şcoli şi licee, simplificarea legislaţiei şi birouri de consultanţă juridică”, a spus Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.
Statul ar trebui să susţină un astfel de birou unde un avocat să ofere consiliere populaţiei. Un birou de consiliere nu există nicăieri în România, iar populaţia depune plângeri către toate organele de cercetare. Şi tot