Implicarea României în proiectul South Stream nu înseamnă doar tranzit de gaze naturale, ci şi posibilitatea depozitării a până la 10 miliarde de metri cubi pe teritoriul ţării. Analiştii din sectorul energetic par să fi căzut de acord că, pe termen lung, gazele naturale vor deveni mai importante decât petrolul. Ceea ce face cu atât mai importante proiectele referitoare la transport şi înmagazinare pe care ruşii, prin Gazprom, ni le propun. Conform ultimului raport al Societ
Implicarea României în proiectul South Stream nu înseamnă doar tranzit de gaze naturale, ci şi posibilitatea depozitării a până la 10 miliarde de metri cubi pe teritoriul ţării.
Analiştii din sectorul energetic par să fi căzut de acord că, pe termen lung, gazele naturale vor deveni mai importante decât petrolul. Ceea ce face cu atât mai importante proiectele referitoare la transport şi înmagazinare pe care ruşii, prin Gazprom, ni le propun.
Conform ultimului raport al Societăţii Academice din România (SAR), rezervele de gaz şi petrol ale României vor fi consumate în aproximativ 15 ani, în actualul ritm de exploatare. „În cazul în care intrăm în proiectul South Stream, şi renunţăm la Nabucco, vom depinde de Gazprom pentru furnizarea de gaz“, se arată în raport. Astfel, principala întrebare care se pune în prezent este dacă ne permitem să participăm la ambele proiecte, în condiţiile în care South Stream înseamnă şi crearea unor capacităţi mari de înmagazinare, nu doar de transport.
„În prezent, avem o singură legătură cu gazul rusesc, prin Ucraina, sursă care s-a dovedit nesigură. Este important ca, pe lângă diversificarea rutelor, să avem şi o diversificare a surselor“, spune Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE).
Un traseu mai scurt, deci mai ieftin
Principalele companii din Rom