Un medic psihiatru a fost înjunghiat aseară cu un briceag de către pacientul pe care încerca să îl trateze şi care se afla în stare de ebrietate.
Cazul, deşi nu este singular, se remarcă prin gravitate şi prin urmările pe care actul de violenţă le-ar putea lăsa asupra doctoriţei. În acelaşi timp, incidentul readuce în prim-plan situaţia medicilor psihiatri din România, care, pe lângă lipsa dotărilor necesare în spitalele de specialitate, generalizată de altfel la nivelul întregului sistem sanitar, se confruntă şi cu lipsa de siguranţă în relaţia cu pacientul.
"Toţi psihiatrii din ţară înfruntă zilnic situaţii neplăcute în relaţia cu pacienţii, de la insulte, până la agresiune fizică. Cu toate acestea, periodic, ni se spune de către guvernanţi şi autorităţi că specializarea noastră nu prezintă niciun fel de risc", spune pentru evz.ro medicul-şef al Secţiei de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, Florin Tudose.
Având în vedere că relaţia medic-pacient este una confidenţială, iar consultaţiile se desfăşoară în cadru restrâns, cel mult în prezenţa unei asistente, este foarte dificil pentru psihiatri să se apere în eventualitatea unui atac din partea unui pacient violent.
Teama îi face să renunţe
Aşa s-a ajuns în situaţia ca, din cei 300 de medici psihiatri câţi se specializează anual, cel puţin 100 să părăsească această ramură chiar din primele săptămâni, îngroziţi de duritatea meseriei.
Doctoriţa atacată aseară nu era o novice în domeniu, ea activând în Ambulatoriul Cotroceni de 8 ani. În ciuda experienţei, nu a putut anticipa şi nici preveni atacul pacientului. În plus, medicii specialişti sunt de acord, în unanimitate, că locul unor astfel de bolnav este în unităţi speciale, care, din nefericire, lipsesc în România.
Astfel, după ce va fi anchetat de poliţi