Dupa ce mai bine de doua luni au fost amenintati cu rezilierea contractelor pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, asfaltatorii s-au inteles deja cu primarul Oprescu, care s-a declarat multumit de modul cum au fost astupate gropile. Cat va plati primaria nu se stie, intrucat nu a fost emisa nici o factura. Insa, potrivit contractelor semnate inca din 2005, cele sase firme (Eurovia, Strabag, Han Group, Tehnologica Radion, Delta ACM si Euroconstruct Trading 98) incaseaza, oricare ar fi situatia, peste 100 milioane euro (in jur de 200.000 euro pe luna pentru fiecare asfaltator) pentru gestiunea si intretinerea catorva zeci de artere principale, prezentate in tabelul alaturat.
Potrivit primarului Sorin Oprescu, la sfarsitul lunii august a acestui an expira contractele cu actualii drumari, moment in care se va organiza o noua licitatie internationala si se vor verifica si "asfalturile care au fost puse". Contractele valabile in acest moment in Capitala au fost semnate la inceputul lunii septembrie a anului 2005 si insumeaza aproximativ 434 milioane lei (TVA inclus), adica in jur de 103 milioane euro. Pentru aceasta suma, firmele ar trebui sa monitorizeze foarte atent strazile aflate in intretinerea lor si sa asigure reparatia urgenta a acestora ori de cate ori este nevoie, atat timp cat strazile sunt in garantie. "Sumele prevazute in contracte se platesc lunar – se imparte suma totala la numarul de luni pe care se deruleaza contractul si, astfel, rezulta o suma (n.r. – in jur de 200.000 euro) care este platita lunar de municipalitate asfaltatorilor. Interesul lor este sa intretina in permanenta strazile, deoarece suma pe care o primesc de la primarie este fixa.
Cu cat strazile necesita mai multe reparatii, cu atat firma care le are in garantie plateste mai mult din buzunarul propriu", ne-a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu. To