Micii intreprinzatori spun ca proiectul de lege al Ministerului Economiei prin care tinerii pana la 35 de ani ar putea fi scutiti de plata anumitor impozite la infiintarea unei firme este un prim pas in sprijinirea antreprenoriatului, insa nu va avea efectul scontat daca tinerii nu vor fi sprijiniti si in obtinerea de finantari.
"Ideea este buna, insa ar trebui cuplata cu o posibilitate de finantare a afacerii. Este greu de crezut ca bancile vor acorda credite pentru firmele nou-infiintate, in conditiile in care chiar si cu o firma profitabila se obtine greu un credit. Din cauza lipsei de finantare mor multe proiecte", explica Daniel Truica (30 de ani), managing partner al Vola.ro, platforma de rezervari in timp real de bilete de avion, hoteluri si inchirieri masini, care anul trecut a incheiat cu o cifra de afaceri de 4,2 mil. euro. El spune insa ca termenul de 3.000 de firme noi in urmatorii cinci ani, cat considera guvernul ca se vor infiinta prin adoptarea unei astfel de legi, nu este realist. "Acest lucru inseamna 600 de firme pe an, 600 de planuri de afaceri viabile, un target cam greu de atins."
Daniel Truica spune ca o masura care ar stimula mult mai rapid infiintarea de noi firme ar fi crearea de incubatoare de afaceri, unde pentru o chirie modica firmele beneficiaza de infrastructura pentru dezvoltarea afacerii.
"De exemplu, guvernul francez a creat astfel de incubatoare si pe langa calculatoare, birouri, spatii de productie pe care le pune la dispozitia firmelor, le faciliteaza si accesul la capital, in sensul ca ajuta firmele sa gaseasca investitori."
Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Economiei, Guvernul ar urma sa stimuleze infiintarea de microintreprinderi lansate de tineri de pana la 35 de ani, care nu au mai avut nicio afacere prin scutirea acestora de la plata impozitului pe profit, prin scutirea de la plata CAS-u