Rinită, otoscleroză sau infecţii la urechi. Acestea sunt doar o parte dintre afecţiunile din sfera ORL de care ar putea suferi femeile în perioada sarcinii, afirmă medicul primar Radu Stănciulescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti. Una dintre cele mai frecvente afecţiuni poartă numele de rinita de sarcină. De altfel, una din trei femei însărcinate are această problemă. Rinita de sarcină nu e dureroasă şi se manifestă prin nas înfundat şi secreţii abundente, cauzate de modificările hormonale. Fătul nu este afectat, deoarece oxigenarea mamei este în limite normale, femeia respirând pe gură.
MEDICAMENTE, CU MARE GRIJĂ!
Situaţia e cu atât mai delicată cu cât, în cazul femeilor însărcinate, resursele terapeutice sunt limitate. Deoarece această rinită apare în primul sau ultimul trimestru de sarcină, este foarte periculos să se apeleze la medicamente. Acestea pot afecta considerabil sănătatea fătului, aşa că medicii recomandă ser fiziologic sau soluţii saline. Cu acestea, viitoarele mămici trebuie să îşi umezească mucoasa nazală.
Tot la capitolul soluţie saline se încadrează, evident, şi apa de mare, care are o concentraţie considerabilă de sare. De aceea, gravidele pot folosi apă de mare pentru a scăpa de manifestările acestei rinite. De asemenea, pentru a evita senzaţia de nas înfundat, femeile însărcinate trebuie să umidifice aerul camerei în care stau şi să doarmă pe o pernă mai înaltă.
Medicul Radu Stănciulescu mai precizează că, în general, medicamentele administrate ţin seama în principal să nu afecteze sănătatea fătului, care e prioritar. Evident, situaţia diferă de la caz la caz, în funcţie de severitatea afecţiunii. Dacă este vorba de sinuzita purulentă, o altă afecţiune destul de des întâlnită printre gravide, medicii sunt nevoiţi, uneori, să administreze un antibiotic. Dar doar dacă afecţiun