Varstnicii care atipesc in majoritatea zilelor pot prezenta un risc crescut de diabet de tip II, comparativ cu cei care trec peste etapa siestei de dupa pranz, arata un studiu citat de Reuters. In cercetarea in care au fost implicati 20.000 de adulti din China cu varste de peste 50 de ani, oamenii de stiinta au observat ca subiectii care au declarat ca dorm in 4 pana la 6 zile pe saptamana la pranz prezentau un risc crescut de diabet de tip II sau chiar aveau deja aceasta boala, in proportie de 15%.
Dintre cei care nu aveau obiceiul de a dormi la pranz, doar 12% aveau deja diabet. Cercetarea a scos la iveala faptul ca persoanele varstnice care dorm la pranz de 6 ori pe saptamana au un risc cu 28% mai mare de a se imbolnavi de diabet, comparativ cu celelalte, in timp ce cele care isi fac siesta in 4 pana la 6 zile pe saptamana prezinta un risc cu 36% mai mare, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Sleep, citat de ziare.com. Totusi, cercetatorii spun ca nu ar trebui sa ne alarmam, pentru ca nu se stie adevarata cauza a diabetului, somnul putand fi nimic altceva decaut urmarea aparitiei instalarii bolii, stiindu-se faptul ca persoanele cu probleme de sanatate tind sa doarma mai mult decat restul.
De aceea oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham planuiesc derularea unui alt studiu, in care sa fie monitorizate persoane sanatoase pe parcursul mai multor ani, pentru a se vedea daca somnul este cauza sau urmarea aparitiei diabetului. In plus, spun cercetatorii, in China, dormitul la pranz este foarte popular, o regula in multe case ale varstnicilor, spre deosebire de alte tari. Varstnicii care atipesc in majoritatea zilelor pot prezenta un risc crescut de diabet de tip II, comparativ cu cei care trec peste etapa siestei de dupa pranz, arata un studiu citat de Reuters. In cercetarea in care au fost implicati 20.000 de adulti din China cu varste d