Asiguratorii stau pe un munte de bani: capitalul social total se apropie de 1 mld. euro, o treime din cel al bancilor.
Actionarii asiguratorilor au realizat anul trecut injectii de capital in valoare de 300-350 mil. euro pentru a-si sprijini afacerile, miza in aceasta piata fiind uriasa, avand in vedere potentialul de crestere asteptat dupa revenirea economiei.
Capitalul social al asiguratorilor se apropie astfel de 1 mld. euro, reprezentand aproape o treime din capitalul social total din sistemul bancar, de 3,3 mld. euro (noiembrie 2009). In ultima perioada companiile de asigurari au fost tinta multor critici referitoare la pretul in continua crestere al asigurarilor RCA (raspundere civila auto obligatorie), polite care le aduc cel mai mult business, dar si cele mai mari pierderi, alaturi de asigurarile Casco. Tarifele la RCA vor creste insa in continuare, deoarece pe cresterea preturilor mizeaza actionarii asiguratorilor pentru a-si recupera sutele de milioane de euro investite.
"Asigurarile sunt o piata cu potential mare, intr-o tara cu 22 de milioane de locuitori nu ai cum sa nu fii prezent. Asiguratorii vor sa fie in piata si sa aiba firme stabile, din acest motiv investesc mult", afirma Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (asociatia profesionala a brokerilor de asigurari).
In ultimii ani, actionarii firmelor de asigurari au adus in medie circa 150 mil. euro pe an sub forma de majorari de capital, bani utilizati pentru acoperirea pierderilor si dezvoltarea afacerilor, iar anul trecut injectiile de capital s-au ridicat la 300-350 mil. euro, afirma surse dintr-o companie de asigurari de top. Pentru a face o comparatie, actionarii din sistemul bancar au realizat injectii de capital de 500 mil. euro anul trecut, din care 325 mil. euro au mers in capitalul social.
"Anul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari de