Material preluat din Libertatea pentru femei
Kilograme în minus fără efort ori corp perfect în timp record… Astfel sună aşa-zisele "promisiuni" ale producătorilor de pastile pentru slăbit. Numai că, în ciuda aparenţelor, uneori pilulele "minune" îţi pot face mai mult rău decât ai crede.
Una dintre cele mai tentante metode de slăbire este, în zilele noastre, aceea de a lua pastile care fie inhibă pofta de mâncare, fie ajută la apariţia senzaţiei de saţietate. Însă, indiferent de mirajul creat de această soluţie, s-ar putea ca efectele unui astfel de regim să îţi dăuneze cum nici nu te gândeşti. Produsele de acest tip pot da dependenţă, pot încetini metabolismul şi pot conţine chimicale nocive pentru organism. Aşa s‑a întâmplat şi recent, când un produs des întâlnit pe piaţa românească a fost retras din cauza conţinutului său.
"Pastilele de slăbit ce conţin substanţa sibutramină (Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%),norepinefrina (cu 54%) si dopamina (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate, influentand apetitul)au fost scoase de pe piaţă, iar în Europa au fost interzise de mai de mult", ne-a spus medicul nutriţionist Mihaela Ionescu de la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Nutriţie "Nicolae Paulescu". "Substanţa inhibă foamea şi accentuează senzaţia de saţietate, însă problema e că poate duce la depresii severe, tendinţe de suicid sau modificări în ce priveşte coagularea sângelui, care poate avea consecinţe uneori fatale. În plus, sunt total contraindicate tinerelor care iau anticoncepţionale, pentru că, la rândul lor, anticoncepţionalele duc la o hipercoagulabilitate a sângelui, iar dacă se combină si cu sibutramină pot să apară probleme foarte serioase", a explicat medicul nutriţionist.
Acest lucru se întâmplă la nici un an de