Asociatia Pro BCA, care reuneste cei mai importanti producatori de profil de pe piata locala, cu afaceri cumulate de peste 150 mil. euro, considera ca Banca Centrala ar trebui sa continue sa reduca progresiva dobanda de politica monetara, pana la 6%.
“Un nivel al dobanzii de 6% este absolut necesar pentru reluarea creditarii in ceea ce priveste firmele de constructii. BNR (Banca Nationala a Romaniei – n.red.) trebuie sa opereze reduceri de 0,5%, astfel incat pragul de 6% sa fie atins pana in iulie, si nu pana la sfarsitul anului. Bancherii trebuie sa inteleaga ca, daca un business este sanatos, adica are solvabilitate si lichidate, acesta trebuie sustinut acum”, spune Marius Marin, vicepresedintele Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor, cu afaceri de 63 mil. euro in 2008.
El apreciaza ca unul din motivele pentru care firmele din constructii nu au acces la creditare este ca bancile nu dispun de specialisti care sa faca diferenta dintre o afacere profitabila si una aflata in dificultati financiare.
Companiile producatoare de BCA apreciaza ca piata isi va continua ritmul de scadere si in 2010, dupa ce anul trecut a ajuns la un volum de 2,3 milioane de metri cubi.
“Daca piata de BCA a ajuns la 2,3 milioane de metri cubi in 2009, pentru 2010 este foarte probabila o scadere de inca 10%. Potrivit estimarilor noastre, ma astept ca piata sa scada cu 50% in primul trimestru. Mai mult, 2010 va fi anul in care cine scapa cu viata va avea de castigat pe viitor”, afirma Nicolae Dusu, presedintele Pro BCA si actionarul majoritar al Celco Constanta.
El mentioneaza ca firmele din domeniul materialelor de zidarie (BCA si caramida) au avut de suferit in primele doua luni ale anului atat din cauza iernii, cat si din cauza imprumuturilor contractate de catre stat de la bancile de pe piata locala.
“Guvernul a pus presiune pe creditare, transformandu-s