Proiectul legii privind Statutul funcţionarilor publici adoptat ieri de Camera Deputaţilor ar urma să facă ordine în instituţiile deconcentrate. Noua lege spune că rămân la conducere şefii numiţi de Emil Boc. În ţară există cazuri în care directorii demişi au obţinut în instanţă repunerea în funcţie.
Situaţiile neclarificate de la vârful instituţiilor bugetare locale duc la achitarea simultană a două sau chiar trei salarii pentru posturi de conducere.
Mai citeşte şi:
Ciocănel, cel mai “bazat” funcţionar public
Social-democraţii şi liberalii i-au acuzat pe reprezentanţii puterii că au introdus neregulamentar proiectul pe ordinea de zi a plenului pentru a grăbi adoptarea prevederilor care avantajează clientela politică. Potrivit noului text, şefii din deconcentrate ar urma să rămână în funcţie până la organizarea unui nou concurs, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). De altfel, PNL şi PSD au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională acest proiect.
Rămân directorii lui Boc
Preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, liberalul Victor Paul Dobre susţine că, de fapt, textul adoptat ieri adânceşte strategic haosul din deconcentrate, unde sunt chiar şi trei directori pe aceeaşi funcţie. „Noua lege face ca ultima serie de directori, numiţi pe criterii politice de Guvernul Boc, să fie fixaţi pe funcţii, chiar dacă sunt şi alte două serii de şefi, numiţi succesiv prin două legi diferite, contestate şi declarate neconstituţionale de judecătorii Curţii Constituţionale", a explicat Dobre.
O situaţie de acest gen este în Maramureş, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), unde există în prezent trei directori ai aceleiaşi instituţii. Fiecare dintre ei este plătit din bani publici, cu o remuneraţie lunară de 5.000 de lei brut.
Gheorghe Vişovan, director coordonator