Mircea Dinescu nu a achitat investiţiile minime obligatorii anuale, cuprinse între 285 şi 5.000 de euro. Pentru că nu a respectat contractul cu statul pentru moşia de 600 de hectare din zona Calafat (Dolj), Mircea Dinescu nu mai are nicio cale de atac pentru recuperarea moşiei.
FOTOGALERIE
26.264 de euro. Aceasta este suma totală imputată de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS) lui Mircea Dinescu şi cauza conflictului ce a dus la rezilierea a două contracte de concesiune, prin care poetului îi fuseseră încredinţate spre exploatare 600 de hectare de teren în Dolj.
Dinescu: „Pun via pe rug la Bruxelles”
FOTO/VIDEO Ospăţ de criză a la Dinescu în memoria lui Sorescu
Mircea Dinescu: “Băsescu ar trebui să fie mai atent cu CNSAS-ul”
Cele două contracte
Poetul a obţinut moşia de la stat în baza a două contracte de concesionare. Primul contract a fost semnat în 2004, pentru o suprafaţă de 591,99 de hectare, teren aflat în localităţile Moţăţei, Calafat, Cetate şi Ciupercenii Noi, din judeţul Dolj. Un an mai târziu, ADS concesiona către o firmă deţinută de acelaşi Mircea Dinescu, SC Agroindustriala SRL, un contract pentru o suprafaţă de 8,10 de hectare în comuna doljeană Giubega.
Potrivit reprezentanţilor statului, de la acel moment şi până în luna februarie a lui 2010, Dinescu nu a făcut niciodată dovada oficială a plăţii plafonului minim de investiţii stipulate de contractele de concesiune. În cazul primei suprafeţe concesionate, cea de 591,99 de hectare, acest plafon minim de investiţii era cifrat la 17.765 de euro, fiind eşalonat pe o perioadă de zece ani, cu valori cuprinse între 1.000 şi 5.000 de euro anual.
Neplata investiţiilor atrăgeau după sine penalizări de 0,5% în fiecare lună. Funcţionarii ADS afirmă că, „de fiecare dată când Dinescu era înştiinţat de penalizările aferente se ducea aproape imediat şi le plăte