Cu un buget mic, dar cu o poveste-beton, "The Hurt Locker" e singura producţie care ameninţă supremaţia extratereştrilor din "Avatar"
Sînteţi soldat pe frontul din Irak. Vă sufocaţi de căldură în costumul de protecţie. Nisipul vă intră sub cască. Simţiţi în ceafă privirile localnicilor, pitiţi în case. Auziţi indicaţiile prin staţie. Lumea aşa cum o ştiţi este foarte departe. Trebuie să tăiaţi firele.
Acţiune de cinci stele
Într-un film de acţiune, toate astea se petrec în 100-120 de minute. În "Hurt Locker" se petrec în 5 minute. O dată, de două ori, de cîte ori se dă alarma. Iar finalul e neaşteptat de fiecare dată. Explodează sau nu? "Hurt Locker" nu e doar un film de acţiune. E acţiunea în stare pură şi dură. O sută de minute cît 38 de zile.
Totul e real. Transpiraţia, teama, copiii care vînd DVD-uri, liniştea, maşinile-capcană. Vă aflaţi acolo, vedeţi războiul de aproape, aşa cum nu l-aţi mai văzut niciodată. "Filmul ăsta te şochează, te înspăimîntă, te răvăşeşte, dar îţi dă şi de gîndit", observa un critic de la "New York Times".
Fenomen de public
Este doar una dintre laudele pe care le-au primit "Hurt Locker" şi regizoarea Kathryn Bigellow. Thrillerul despre un detaşament de genişti americani în Irak a luat cu asalt box-office-ul şi festivalurile din întreaga lume, punînd în umbră pînă şi senzaţiile 3D din "Avatarul" lui James Cameron, cu tot cu recordurile lui la încasări. De altfel, conform revistei "Time", acesta va fi duelul principal la Oscaruri, un duel în familie, dat fiind că Bigellow este fosta soţie a lui Cameron.
Buget mic, efect uriaş
În costumele greoaie, soldaţii par astronauţi ajunşi pe o planetă deşertică, populată de siluete stranii. Dar nici vorbă de fantezie în "Hurt Locker"! Doar realitatea brută, directă a oraşelor transformate în cîmp de ope