România, prin fundaţia Special Olympics, se alătură campaniei internaţionale pentru încetarea utilizării cuvântului „retardat”, iniţiată în SUA. Campania, care este foarte populară în rândul tinerilor, îşi propune să susţină organizaţiile Special Olympics şi Best Buddies International în demersul lor de a responsabiliza societatea în ceea ce priveşte folosirea în sens peiorativ a cuvântului „retardat”, atât în limbajul cotidian, cât şi în legislaţia internă a multor ţări.
Mişcarea a fost iniţiată în 2009 de către tinerii cu şi fără dizabilităţi, participanţi la Summitul Internaţional al Tinerilor din cadrul Jocurilor Mondiale de Iarnă Special Olympics. Ei consideră că prin folosirea tot mai frecventă a cuvântului “retardat” se aduce o jignire profundă milioanelor de persoane cu dizabilităţi intelectuale, familiilor şi prietenilor acestora.
De asemenea, un alt scop al campaniei este să informeze asupra contribuţiei pozitive pe care persoanele cu dizabilităţi o aduc comunităţilor de pretutindeni.
Promotorii acestei mişcări au creat un site dedicat acestei problematici, r-word.org, prin intermediul căruia cetăţenii tuturor statelor pot să-şi asume online angajamentul de a susţine activ această campanie sau pot face donaţii în acest sens.
Mâine va fi sărbătorită a doua ediţie a Zilei Internaţionale pentru Încetarea Utilizării Cuvântului “Retardat”, această zi având o profundă semnificaţie educaţională şi socială.
Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics, şi contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport.