Contrabanda cu ţigarete a crescut alarmant în ultima perioadă. Expansiunea fără precedent a pieţei negre a fost cauzată de creşterea abruptă a accizei din ultimul an. Principalii producători din România trag un semnal de alarmă privind volumul mare de ţigări intrate ilegal pe piaţa românească şi care îi determină să îşi reducă producţia de ţigări.
Contrabanda cu ţigarete a crescut alarmant în ultima perioadă. Expansiunea fără precedent a pieţei negre a fost cauzată de creşterea abruptă a accizei din ultimul an.
Principalii producători din România trag un semnal de alarmă privind volumul mare de ţigări intrate ilegal pe piaţa românească şi care îi determină să îşi reducă producţia de ţigări.
Din cauza contrabandei, producătorii au fost nevoiţi să oprească fabricarea de ţigări. Philip Morris a trimis recent în şomaj tehnic 450 de angajaţi, iar British American Tobacco România a întrerupt activitatea fabricilor timp de o săptamână în ianuarie şi februarie, din cauza apariţiei pe piaţă a ţigărilor de contrabandă, care se vând la jumătate de preţ.
Astfel, marii producători ajung să îşi trimită în şomaj tehnic angajaţii ca să poată supravieţui. Principalii producători de ţigarete din România – British American Tobacco România, Japan Tobacco International România şi Philip Morris România - estimează că pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabandă se vor situa în acest an la peste un miliard de euro.
Potrivit unui studiu realizat de Novel Research, volumul contrabandei cu ţigarete din România se situa în luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pieţei, o creştere cu 14 procente faţă de 2009.
Conform studiului Novel Research, cel mai mare nivel al fenomenului se înregistrează în zonele de nord şi de vest, unde contrabanda cu ţigarete a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de ţigări.
Cele mai multe ţigări de contraba