Braşovenii care vor să să aibă miel la masa de Paşte vor da 25 de lei pe kilogramul de carne. Crescătorii de animale din judeţul Braşov şi Sibiu spun că anul acesta mieii de Paşte vor fi mici şi scumpi.
Faţă de anul trecut când un kilogram de miel se vindea cu preţuri cuprinse între 18 şi 20 de lei, în acest an puţini vor fi aceia care îşi vor permite drob sau friptură de miel pe masa de Paşte. Crescătorii de ovine preconizează că anul acesta kilogramul de mioară se va vinde cu 22-25 de lei. „Se va scumpi carnea de miel pentru că iarna a fost grea, dar mai ales pentru că subvenţiile de la stat pentru furaje nu s-au dat la timp. Trebuia să cumpărăm furaje încă din toamnă, când erau mai ieftine. Subvenţia am primit-o la mijlocul lunii februarie, când furajele sunt mult mai scumpe", a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Braşov.
Carnea de miel importată, care se va vinde în supermarketuri, ar putea fi şi mai scumpă. În plus, gospodinele ştiu că nu are acelaşi gust cu carnea de miel autohtonă. „Carnea de import nu se compară la gust cu cea crescută la munte. Animalele noastre sunt hrănite în condiţii bune, cu hrană naturală, ecologică şi fără aminoacizi", a mai spus preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.
Miei puţini şi slabi şi la Sibiu
Se pare că nu doar preţul reprezintă o piedică în ceea ce priveşte achiziţionarea cărnii de miel, ci şi faptul că anul acesta mieii vor fi foarte mici, având în vedere că Paştele pică foarte repede în acest an, pe 4 aprilie. Nici sibienii nu vor avea o ofertă foarte bogată de miei în perioada Paştelui. Oile ciobanilor din Mărginime au început să fete de abia de la mijlocul lunii februarie, lucru care se va resimţi în oferta de carne din preajma sărbătorilor. Potrivit preşedintele Sindicatului Naţional al Cresc