Birocraţia în spitalele doljene a atins cote alarmante. Pacienţi cu boli grave sunt plimbaţi săptămâni sau luni de la un spital la altul, într-un ritual epuizant, care îi stoarce de vlagă pe ei şi familiile lor, doar pentru a primi un diagnostic.
Un bolnav de 70 de ani, suspect de cancer, a fost plimbat timp de două luni între spitale şi secţii doar pentru a fi diagnosticat. Am respectat dorinţa familiei de a nu-i face public numele, aşa că îi vom spune Ion Marin. Potrivit familiei, bătrânul a ajuns pe 16 decembrie în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru că scuipa sânge. După un consult medical, medicii bănuiesc că este vorba de tuberculoză şi îi recomandă să meargă la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din localitate. Bătrânul se prezintă în Policlinica Spitalului „Victor Babeş“, unde i se face un test de spută pentru depistarea tuberculozei. Pentru că testul a ieşit negativ, medicul de la Infecţioase i-a recomandat bătrânului să meargă la Secţia de boli interne de la Spitalul de Urgenţă. Pe 29 decembrie, Ion Marin se întoarce aşadar la Spitalul de Urgenţă, unde este văzut de un internist care scapă repede de el, dându-i o reţetă. În ciuda tratamentului, boala se agravează - bolnavul nu mai poate să înghită nimic -, iar pe 20 ianuarie ajunge din nou la Urgenţă, de data aceasta cu ambulanţa. Este consultat şi retrimis la Spitalul „Victor Babeş“, unde nu poate fi internat pentru că nu sunt locuri şi ajunge la Leamna.
Trimis la Bucureşti după... cai verzi pe pereţi
Ion Marin este internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. Timp de zece zile, medicii i-au făcut analize în urma cărora s-a stabilit că nu are tuberculoză, dar este suspect de tumoare. Din cauza condiţiilor limitate de tratament pe care Spitalul Leamna le putea oferi, familia insistă să-l trimită la Clinica de Oncologie de