Dezbaterea proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri in cadrul Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilor a fost amanata pe termen neprecizat. Ce se va intampla cu actiunile SIF-urilor, care au crescut cu 50% in ultimele patru luni?
Membrii Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilor sustin ca poarta in continuare discutii cu principalii actori de pe piata de capital privind modificarile legislative care vor trebui operate odata cu ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%.
Comisia de buget si finante trebuie sa elaboreze raportul final pe baza caruia deputatii vor vota modificarea legii pietei de capital si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri. Senatul a aprobat proiectul de lege la inceputul lunii noiembrie, iar de atunci actiunile SIF-urilor au crescut in medie cu 50%, insa Camera Deputatilor este forul decizional, iar un vot negativ in Camera ar insemna esecul proiectului.
"Discutiile privind pragul la SIF-uri s-au amanat. Data la care se vor relua depinde de cum vor avea loc discutiile cu CNVM, cu noul Consiliu al Bursei si cu reprezentanti ai pietei de capital, dar si de rezolvarea problemelor pe care le-am identificat. Pragul de detinere la SIF-uri este o problema minora, comparativ cu celelalte identificate", a declarat Adrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printre initiatorii proiectului, care propunea la inceput eliminarea completa a pragului de detinere.
"A aparut ipoteza ca discutiile despre prag vor fi reluate in aprilie, dupa ce vor avea loc alegerile de noi conduceri la SIF-uri", a precizat senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului.
Actionarii celor cinci SIF-uri sunt convocati sa participe la Adunarile Generale Anuale care vor avea loc in intervalul cuprins intre 21 si 29 aprilie. Intrebat daca reluarea d