Au trecut mai bine de 20 ani de la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est, dar pentru o serie de analisti de prima marime, care s-au reunit in intervalul 27-28 februarie la Columbia University, pentru a discuta despre disparitia comunismului in Europa, raman mai multe imtrebari decat raspunsuri privind aceasta perioada tumultoasa, comenteaza Radio Free Europe/Radio Liberty /RFE/RL/.
Potrivit Agerpres, participantii la dezbateri au analizat caderea comunismului, natura post-comunismului, mostenirea disidentei, promisiunea democratiei in regiune si viitoare lucrari despre trecutul comunist.
Nivelul de angajament politic in cadrul diferitelor partide comuniste din blocul sovietic a variat de la tara la tara, potrivit lui Erhard Busek, fost politician austriac si in prezent profesor la Institutul pentru Regiunea Dunarii si Europa Centrala, cu sediul la Viena. In opinia sa, comunistii cehoslovaci au devenit cei mai retrograzi dupa evenimentele Primaverii de la Praga din 1968, cand trupele sovietice au invadat tara pentru a zdrobi o perioada de liberalizare. Busek a afirmat ca, dupa acest moment, membrii mai liberali ai partidului au fost indepartati sau inchisi. In acest sens, chiar si Partidul Comunist sub liderul sovietic Leonid Brejnev parea mai progresist, crede Busek.
Cu titlul marginal 'Perestroika romana', RFE/RL noteaza ca Mircea Mihaies, vicepresedintele Institutului Cultural Roman de la Bucuresti, a afirmat ca, spre deosebire de miscarile de disidenta din Cehoslovacia, Polonia sau chiar Bulgaria, disidentii din Romania erau slabi si detineau o pozitie sociala scazuta in Romania. Criticii cei mai vehementi ai liderului comunist Nicolae Ceausescu au fost redusi la tacere de Securitatea de notorietate a tarii, fie prin asasinarea lor, fie prin trimiterea lor in exil, a mai spus Mihaies.
In pofida rasturnarii r