Autoritatile cubaneze au cerut Statelor Unite sa-i puna in libertate pe 'eroii anticastristi', cei cinci agenti cubanezi retinuti la Miami in 1989 si condamnati pentru spionaj si conspiratie la asasinat. Daca SUA vor accepta eliberarea, Havana va elibera si deporta 50 dintre cei 75 de detinuti arestati in primavara neagra a anului 2003. Schimbul pare azi improbabil, dar este ceea ce se ofera pe masa, scrie ziarul la Vanguardia, citat de Agerpres.
Seful Consiliului de stat si al guvernului cubanez, Raul Castro, a spus inca de acum un an, referindu-se la Statele Unite: 'Sa ne spuna: trimiteti-i aici cu tot cu familii. Dar sa ne restituie cei cinci eroi ai nostri. Este un gest de ambele parti'. Castro a refuzat orice cedare unilaterala din partea guvernului sau.
Presa cubaneza reaminteste din cand in cand aceasta propunere de schimb, astfel incat oferta ramane in picioare in acest moment critic al relatiilor acestei tari cu exteriorul, dupa moartea lui Orlando Zapata Tamayo care a refuzat 86 de zile sa se hranesaca, urmata de intrarea in greva foamei a alti patru detinuti si a disidentului Guillermo Farińas. Aceste proteste au provocat critici internationale si au multiplicat exigentele privind eliberarea celor 200 de prizonieri politici pe care Amnesty International i-a contabilizat in Cuba.
Dar oricat le-ar fi de greu Statelor Unite sa accepte un asemenea schimb, initiativa se mentine in vigoare din punctul de vedere cubanez. Si nu ar putea fi altfel, avand in vedere ca - potrivit purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Drepturile Omului din Cuba, Elizardo Sánchez - este vorba de 'o idee a comandantului sef', Fidel Castro. 'El a fost cel care a propus o formula de schimb de 1 la 25. De aceea au fost arestate 75 de persoane', spune el. Cei cinci spioni incarcerati, pe care nomenclatura comunista ii considera reprezentanti ai luptei an