După mai bine de o săptămână de la congresul PSD, este limpede că evenimentul a creat mai multe probleme decât a rezolvat. Iluzia reformei interne a murit în ziua congresului, când numai despre idei şi despre reforme nu s-a discutat, iar iluzia capacităţii noului lider social-democrat de a conduce partidul în zodia social-democraţiei europene este pe cale de a se risipi şi ea.
Nici nu a fost prea mult timp pentru discuţii de substanţă în cazul în care substanţa ar fi existat cu adevărat pentru că, imediat după încheierea congresului, au început să plece din partid nu numai partizanii lui Mircea Geoană, ci şi foşti lideri care-l votaseră pe Victor Ponta. Iar dacă primii plecaţi, Serban Mihăilescu şi Culiţă Tărâţă, au un trecut controversat şi dosare la DNA, în schimb, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu sunt foşti miniştri apreciaţi ai partidului. În plus, plecarea domnului Diaconescu scoate în evidenţă practicile de filaj şi şantaj care par a fi monedă curentă în interiorul celui mai mare partid al opoziţiei. Este adevărat că domnul Diaconescu nu a reuşit să explice prea bine motivele renunţării subite la candidatură în favoarea lui Mircea Geoană, dar monitorizarea sa, probabil ilegală, în scopul şantajului a aruncat mizeria din PSD direct în ventilator, iar Victor Ponta a reacţionat slab, încercând să paseze autorităţilor statului sarcina clarificării acestei ruşinoase chestiuni.
Cu Marian Vanghelie în conducere îi va fi greu să convingă pe cineva că va face curăţenie în partid, mai ales după ce Radu Mazăre a avut ca unică temă în discurs afurisirea procurorilor DNA. Totodată, greii partidului Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Mircea Geoană au început să-şi spele rufele murdare în public, lăsându-l pe Victor Ponta spectator neputincios la reglările de conturi dintre veterani.
A pleca din PSD poate părea aşadar un act de igienizare a v