Asiguraţii pot beneficia de asistenţă medicală acasă, după ce ies din spital. Din acest an, vor recomanda astfel de servicii şi doctorii de familie, nu doar cei din spital sau din policlinici. Sursa: NorthFoto
Pentru a scădea costurile cu îngrijirea medicală în spitale, legea oferă dreptul asiguraţilor, fie că sunt pensionari sau tineri, să pri mească îngrijiri medicale acasă. Este vorba despre servicii precum monitorizarea tensiunii sau a pulsului, administrarea de medicamente intravenos sau îngrijirea rănilor după o operaţie, dar şi de „educarea” rudelor unui pacient imobilizat.
De regulă, „clienţii” firmelor care oferă astfel de îngrijiri sunt persoane în vârstă, care au suferit un accident vascular sau suferă de cancer, iar pentru a beneficia de ele trebuie depus un doar la casa de asigurări.
Mulţi medici nu ştiu încă de astfel de îngrijiri sau ezită să îndrume pacienţii către ele.
Cum se pot obţine serviciile
„Medicii specialişti din ambulatoriu şi cei din spitale pot recomanda îngrijiri la domiciliu pentru pacienţii care au avut accidente vasculare, sunt imobilizaţi la pat sau au cancer. Pot primi îngrijiri pacienţii greu transportabili şi cei care au nevoie de schimbarea pansamentului după o operaţie”, spune Doina Breahnă, şeful firmei Salvadom, care oferă astfel de îngrijiri în Bucureşti.
Asistenţă medicală la domiciliu pot primi şi cei externaţi de la cardiologie, care au nevoie de monitorizarea tensiunii sau de tratamente injectabile.
Perioada pentru care un asigurat poate primi astfel de servicii se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu trebuie să fie mai mare de 90 de zile în ultimele 11 luni, în una sau mai multe etape. „Asistentele noastre pot vizita un bolnav o dată sau de două ori pe zi”, mai explică Doina Breahnă.
Pentru a beneficia gr