Masterand la secţia de pictură a Universităţii de Artă şi Design Cluj, Carlos Carmonamedina îşi expune lucrările în păduri, parcuri sau pe pereţii clădirilor dezafectate ale Clujului. Născut în Mexic, Carlos Carmonamedina a ţinut morţiş să-şi susţină masteratul într-o ţară „exotică“, după absolvirea facultăţii.
A ales România, fiind de părere că aici vă găsi libertatea şi inspiraţia de care un artist “neconveţional” are nevoie, pentru a putea crea. “Mi-am dorit o ţară europeană mai puţin dezvoltată, mai exact în curs de dezvoltare, care să mă inspire. Un loc viu, unde să găsesc oameni, care merg la piaţă, fac autostopul”, a explicat Carlos Carmonamedina.
Expune pe stradă
Mexicanul, ajuns în oraşul de pe Someş în 2007, este văzut ca fiind o pată de culoare în lumea artistică clujeană. Stă departe de lumea galeriilor de artă, preferând să creeze şi să-şi expună lucrările în locuri puţin obişnuite, precum parcurile din oraş, pădurile din jurul Clujului sau pereţi ai unor clădiri dezafectate.
“M-am gândit cum aş putea rezolva problema spaţiului, dar şi cum m-aş putea exprima mai liber. Mie-mi place să confrunt realitatea. E o artă mai deschisă publicului”, este de părere artistul. Este promotorul unei noi tendinţe în artă, cea “regenerabilă”, după cum el însuşi o numeşte.
Artă “low-cost”
Desenează în aer liber, acolo unde şi expune, folosind un cearcearşaf sau o pânză pe care le cumpără din magazine second-hand: „Arta e un mijloc de comunicare, drept care încerc să-i schimb mereu valenţa. Desenele pe care le realizez, le fotografiez ulterior, iar poza devine şi ea o operă de artă. Peste fotografie realizez un alt desen şi e un alt nivel de discurs”.
Şi fotografiile pe care le realizează sunt “low-cost”, el folosind aparate de fotografiat ruseşti vechi, cumpărate cu maximum 10 lei de la târgurile de vechituri. Are o colecţie